Зад кралица Елизабет Втора, задържала се като стабилна скала десетилетия наред

...
Зад кралица Елизабет Втора, задържала се като стабилна скала десетилетия наред
Коментари Харесай

Филип и Елизабет II - 73 години любов

Зад кралица Елизабет Втора, задържала се като " постоянна канара " десетилетия наред на английския трон в един непрекъснато изменящ се свят, до през днешния ден стоеше нейната " мощ и опора " - брачният партньор ѝ принц Филип, който умря на 99 години. По време на непоклатимия им брак херцогът на Единбург подкрепяше, съветваше и обичаше кралица Елизабет Втора. И се смееше дружно с нея. Нищо чудно, че тя го наричаше нейната " мощ и опора ".

За разлика от пра-прабаба си кралица Виктория, която господства 40 години без обичания си съпруг принц Албърт, кралица Елизабет Втора е " благословена " мъжът ѝ принц Филип да е минал " всяка значима крачка от пътя " дружно с нея. И въпреки в началото да не е утвърден от родителите и придворните, брачният съюз между кралица Елизабет Втора и принц Филип е история за огромен триумф.

Говори се, че едвам 13-годишна, Елизабет се зарича, че в никакъв случай няма да вземе за брачен партньор различен мъж, освен Филип. Това се случва през 1939 година, когато тя е още принцеса, а той е прелъстителен гръцки принц и морски кадет. Когато Филип ѝ предлага брак - в имението Балморал през 1946 година - Елизабет приема, без да се посъветва с родителите си. Кралят и кралицата упорстват за интервал на размисъл, само че принцесата е непоколебима в решението си. Писмата, писани скоро след сватбата им през 1947 година, са удостоверение за огромната им обич.

" Филип е ангел ", възторжено споделя принцеса Елизабет с родителите си. " С него се държим по този начин, като че ли си принадлежим от години ". Не по-малко въодушевен е и Филип: " Тя е единственото нещо в света, което е безусловно действително за мен ".

В младостта си Филип е човек на действието - той се радва на службата си в Кралския военноморски флот на Великобритания и се отличава във военно време. Смята се, че двойката е била най-щастлива, когато Филип е разпределен в Малта от 1949 до 1951 година С него е и бъдещата кралица. Нейно величество впоследствие е споделяла с нотка горест, че това е било единственото време, в което е могла да води " естествен " живот.

Заболяването и преждевременната гибел на татко ѝ крал Джордж Шести слагат внезапен завършек на това релативно нехайно време. Първоначално Филип си взима отпуск за неопределен срок от флота, само че след това излиза наяве, че той в никакъв случай няма да се върне на работа.

" Смятах, че ще имам флотска кариера, само че се разбра, че няма вяра. Понякога човек няма избор. Нещата просто се случват и би трябвало да бъдат направени взаимни отстъпки. Такъв е животът. Приех го и се пробвах да дам най-хубавото от себе си ", споделя по-късно принцът, написа Българска телеграфна агенция.

Въпреки дълголетието си, бракът на Елизабет и Филип не постоянно е бил безпроблемен. Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това непрекъснато да е в сянката ѝ и да стои на няколко крачки зад нея. Навремето в диалог с австралиец, който споделя, че брачната половинка му е лекар по философия и е по-значима от него, Филип казва: " А, да, в нашето семейство имаме същия проблем ".

Кралският съпруг също по този начин не крие недоволството си, че четирите му деца одобряват презимето на Елизабет - Уиндзор, а не неговото - Маунтбатън. " Аз съм единственият мъж в страната, на който не е разрешено да даде името си на личните си деца ", жалва се принц Филип.

В очите на закона бракът между кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург е неравномерен - организацията на целия живот на принц Филип зависи от формалната стратегия на брачната половинка му. С течение на времето обаче той привиква с необикновената си позиция. " Моята роля на първо, второ и последно място е в никакъв случай да не отчайвам кралицата ", декларира навремето Филип.

Легендарното ядосано изражение на херцога на Единбург обаче крие положително сърце. По време на обиколка преди години принц Филип вижда в тълпата печално момиченце с едничък нарцис в ръка, което кралицата е пропуснала. Кралският брачен партньор минава през огражденията, подвига детето и му споделя да сервира цветето си на Нейно Величество.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са се подкрепяли взаимно в " главоболията " около разводите на три от четирите им деца, както и в най-трудния интервал - от 1992 година, когато престолонаследникът принц Чарлз и принцеса Даяна оповестяват раздялата си, до гибелта на лейди Ди пет години по-късно. Успешното партньорство между кралица Елизабет Втора и брачна половинка ѝ е построено освен върху обич и взаимно почитание, само че и върху сходното им възприятие за комизъм.

Това не значи обаче, че в фамилния си живот те са били ваксинирани против нормалните за всеки брак кавги. Бившият персонален секретар на кралицата, лорд Чартърис, разкрива, че не е било извънредно за Елизабет да споделя на брачна половинка си " да си затваря устата ".

" Принц Филип е единственият мъж в света, който третира Нейно Величество просто като друго човешко създание. Той е единственият, който може да се държи по този метод. И колкото и необичайно да наподобява, считам, че тя цени това ", е казвал още лорд Чартърис.

Запитан един път каква е тайната на сполучливия брак, принц Филип дава отговор: " Различните ползи. Това е нещото, което не би трябвало да се оспорва ".

Бракът на кралица Елизабет Втора с херцога на Единбург, сходно на властването ѝ, е успех на стабилността. Заради склонността му към гафове и присъщата му намусеност, значимостта на принц Филип често е омаловажавана. Не и от кралица Елизабет Втора обаче, която в речта си по случай златната годишнина от сватбата им през 1997 година, съобщи, че през всички тези години Филип е бил нейна " мощ и опора ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР